Lokal støtte til spennende musikal

– Vi har mer energi når vi er ferdige enn når vi kom til øvingen vi. Det sier Ingjerd Almås Anfinset, én av to primus motorer for barne- og ungdomskoret Skarvebarna fra Hovet. Hun snakker om deres nye musikaloppsetning, Annie.
På grunn av koronakrisen har de fått ekstra god øvingstid, for musikalen er utsatt fra november til januar.

SPONSET INNHOLD

Tekst: Kreator
Foto: Kristian Brusletto Kjærholt / GeiloTV

Det er ikke vanskelig å merke at engasjementet er stort. Praten går lett og raskt. Sammen med Jonas Rejdemo holder hun i trådene for musikalprosjektet.
– Det er 35 stykker med i forestillingen. Den yngste er 7 år. Så har vi 20 ungdommer i 17–18-årsalderen. Disse spiller voksenrollene, som barnehjemsbestyreren Miss Hannigan og den strenge millionæren Warbucks. Her må vi ha hele aldersspennet, forklarer Ingjerd energisk.
– Vi har vært veldig heldige med de eldste, for de er veldig flinke til å ta seg av de yngre.
De små får nye venner og det er veldig stas med de store. Det blir et trygt og godt miljø, forteller hun.

DEN EKTE KORGLEDEN
Vi skjønner raskt at dette er et aktivt og entusiastisk barne- og ungdomskor. Hva er det som holder det i gang?
Ingjerd flyttet til Hovet i 1999. Selv hadde hun sunget i kor i lang tid og ville gjerne at de små guttene deres også skulle få oppleve ekte korglede. Dermed så Skarvebarna dagens lys.
I over 20 år har de holdt konserter, reist på turneer i inn- og utland, spilt inn CDer og sunget med flere kjente artister. Det er liten tvil om at dette gir både mestringsfølelse og positive opplevelser. I dag teller koret ofte 40 stykker på øvingene.
For åtte år siden trengte koret noe nytt. Ideen om musikal ble født, som skulle vise seg å bli en stor suksess. Skarvebarna har spilt for fulle saler i Ål kulturhus og Geilo samfunnshus. Nå jobber de med sin femte i rekken.
– Litt av målet er å finne en musikal som folk flest kjenner samt at koret har noe å bryne seg på. Annie er fin slik. Her får barna og ungdommen ekstra utfordringer, med både dans, koreografi, skuespill, kostymer og rekvisitter, forklarer Ingjerd.

KORONA – DEN STØRSTE UTFORDRINGEN
Dette året møtte de imidlertid en helt ny og uventet utfordring. Koronaen. Med full nedstenging av landet ble det også stopp i øvingene. Men Ingjerd og Jonas visste råd. I mellomtiden lagde de nemlig koreografier som de la ut på Facebook.
– Men det var godt å komme i gang igjen i vår. Vi har valgt å utsette musikalen. For barna er det mest positivt å spille for en full sal kontra halvfull. Derfor venter vi til vi får lov til å selge alle billettene, sier Ingjerd.

MUSIKAL ER KOSTBART
Annie har et budsjett på kr. 120.000 og det sier seg selv at et vanlig korbudsjett ikke strekker til. Noe av suksessoppskriften er at man ønsker at lys, lyd og kulisser blir så bra så mulig. Showet pakkes med andre ord inn profesjonelt.
– Når vi øver så mye vil vi at det skal bli en superpositiv opplevelse på scenen også. At det tekniske holder et høyt nivå tror jeg er en viktig grunn til at de eldste ungdommene ønsker å være med, forklarer Ingjerd. Koret tar også miljøansvar, ved å bruke kulisser om igjen. Ikke minst sparer man penger.

USTEKVEIKJAFONDET STØTTER BREDDEN
Siv Nesfossen er markedsansvarlig i Ustekveikja. Hun er glad for at de kan bidra positivt til arrangement som dette. Skarvebarna engasjerer barn og ungdom fra alle bygdene i Hol kommune og sørger for stort mangfold og masse energi.
– Gjennom UstekveikjaFondet ønsker vi å stimulere til levende bygder og grender. I første rekke støttes tiltak som kommer flere til gode, forteller Siv.
Hun forklarer at alle deler av Ustekveikjas virksomhet har et sterkt fokus på samfunnsansvar og bærekraft. Derfor er det ekstra positivt når tiltakene samsvarer med verdigrunnlaget deres.

SØK DU OGSÅ
– I vårens runde delte vi ut midler til 16 ulike prosjekt, men dessverre er det mange som er satt på vent på grunn av koronasituasjonen, forklarer Siv.
Hun påpeker at årets andre søknadsfrist nærmer seg og oppfordrer lag og foreninger i Hallingdal og Numedal til å søke innen 15. oktober.
For 2020 er det satt av kr 250.000 til UstekveikjaFondet. Dette kommer i tillegg til alle løpende samarbeidsavtaler med lag og foreninger i de to dalførene.
Til sammen gjør dette Ustekveikja til en betydelig aktør som bidrar til å fremme kultur, idrett og andre aktiviteter.
– Vi er opptatt av å tenke langsiktig i alt vi gjør. Enten det er å tilby en god strømavtale eller å støtte positive lokale tiltak, avslutter Siv Nesfossen.

SKREVET PÅ OPPDRAG FOR


Kanskje du også liker disse?