Vær og vind gir ekte energi

Emma Lockhart har jaktet de gode opplevelsene og trosset vær og vind gjennom Femundløpet og Finnmarksløpet denne vinteren. Energien henter hun fra naturen. Det gjør også den lokale strømleverandøren Ustekveikja Energi, og det har dannet grunnlaget for et aktivt og spennende samarbeid.

SPONSET INNHOLD

Tekst: Kreator
Foto: Paul Lockhart

Fjerdeplass i Finnmarksløpet er imponerende for en debutant som kun har drevet med hundekjøring i tre år. Emma Lockhart begynte å trene hundene til Hilde Askildt for tre år siden, og hun kunne ikke fått en bedre læremester.

I 2005 ble Hilde Askildt den første kvinnelige vinner av Finnmarksløpet. Emma ble hektet på hund, og gradvis ble to hunder til fire, fire til åtte, og i dag har hun tolv hunder som hun steller og trener hjemme i Skurdalen. Det er blitt en livsstil som Emma trives godt med. Sammen utforsker de vidder og fjell, på jakt etter de gode opplevelsene

Skottland på langs før eget bryllup

Femundløpet og Finnmarksløpet er ikke det første Emma gjør innen ekstremsport. Hun har deltatt i VM i adventure racing, løpt flere maraton og gått Vasaloppet. Som oppvarming til eget bryllup løp hun Skottland på langs.

Galskap tenker nok noen. Emma derimot, hun tenkte det var spennende å bli ordentlig kjent med hjemlandet til sin samboer og framtidige ektemann. Sammen med ei venninne brukte de sommerferien på å løpe Skottland fra nord til sør. Ca. 900km på tre uker i øsende regnvær. Værgudene disket opp med en av våteste somrene i Skottlands historie, så hver morgen startet de med å løpe seg inn i klissvåte sko og klær. Regnet høljet ned, men Emma ser likevel tilbake på det som en god opplevelse.

Stor lekeplass

Emma vokste opp i Sundsvall i Sverige, i en aktiv familie som var glad i friluftslivet. Hun ble tidlig introdusert for langrenn og orientering, men la skiene på hylla som 20 åring. Den spesifikke langrennstreningen ble gradvis byttet ut med nye aktiviteter. Friluftsinteressen fra barndommen i Sundsvall var fortsatt til stede, og det ble kiting og topptur.

I New Zealand ble interessen for løping vekket. Hun benyttet hver mulighet til å være ute, og utetimene ble ikke færre da hun for åtte år siden flyttet til Geilo, og senere Skurdalen.

– Her har jeg en endeløs lekeplass rett utenfor døra som gjør det mulig å holde på med de tingene jeg liker aller best, å være ute i aktivitet, sier Emma.

Tar de rette valgene

Det er de gode opplevelsene og behovet for å presse seg som driver henne.

– Jeg liker å bruke kroppen og teste samspillet mellom hode og kropp, sier Emma. Vi har vel alle følt på de negative tankene som gradvis kommer smygende på tur når været blåser opp og energien tar slutt.

Emma gjør også det, men hun er flink til å omstille seg. Til å ta de rette valgene, dytte i seg mat, hvile når hun kan og løfte hodet for å se seg rundt.

– Det er frivillig å være ute, så da gjelder det ta de riktige grepene, så en kan nyte hvert øyeblikk.

Under Finnmarksløpet gjorde hun dette ofte. Løftet hodet og fortalte seg selv at hun er heldig som har mulighet til å være ute og aktiv i naturen. Hun er takknemlig for hundene som tar henne med til steder hun ikke hadde nådd for egen maskin. Finnmarksvidda er kjent for mye vær og vind. Under årets løp krøp gradestokken ned mot 40 minusgrader. Men det var også endeløse snødekte vidder og dansende nordlys på himmelen. Det er akkurat det som skal til for å gi Emma ekte energi.

Ustekveikja er stolt av sin samarbeidsavtale med Emma. Sammen er de over gjennomsnittet glad i vær og vind, og på hver sin måte skaper de ekte energi.

Emmas strømsparetips

Senk innetemperaturen, bruk ull og fyr i peisen.

SKREVET PÅ OPPDRAG FOR