Hallingplast – et industrieventyr i Hallingdal

Alle historier om suksess har sin spede begynnelse. Sånn har det også vært for Hallingplast.

SPONSET INNHOLD

Tekst: Dagny PR

Vi spoler tiden tilbake og tar en tur til Geilo på starten av 60-tallet. Kåre Tragethon jobber som bilmekaniker, men ved siden av dypdykk under panseret har han et hode med stadig nye ideer. Tanker om ting som kan løses annerledes, ulike konstruksjoner og eksperiment. Og Kåre er ingen dagdrømmer. Han tester ut, lager patenter og drar i gang prosjekter. Plast blir tidlig et materiale som opptar han og som skal følge ham i ulike former resten av livet.

Starten i Kleivi 1969: Med romneyhaller etter Holsanlegget var Hallingplast i gang. Foto: Jan Robert Wick

Det starter med produksjon av dukkedeler i celluloid til Reico Vinyl i Grimstad. Arbeidet foregår først i kjelleren hjemme, men blir så flyttet til familiens bensinstasjon og verksted på Geilo. Kona Harriet syr bunader i dukkestørrelse og Kåre sjonglerer rollen som mekaniker og dukkemaker. Men, som for en ekte gründer, stopper det ikke her. Sammen med brødrene Johannes, Leonard, Ragnvald og Trygve starter han AS Geilo Plast. Det blir ved siden av dukkeproduksjon tilvirkning av 12-fots plastbåter og pulk til snøskuter. Kåre har også mye kontakt med rektor Olav Lurås ved Lien Landbruksskule, og sammen utvikler de «Silotett» – en silo med sin store fordel i navnet. Fulle ordrebøker og forhandleravtale med Felleskjøpet gjør at de flytter produksjonen til Kleivi. Ikke lenge etter kommer Tov Skarpås inn i bildet. En entusiast med lang erfaring innen plastproduksjon og Kåres perfekte kompanjong. Året er 1969, og sammen starter de firmaet Hallingplast.

Gründeren: Kåre Tragethon foran produksjonshallen i Kleivi på midten av 70-tallet. Etter fabrikkbrannen i 1972 er produksjonen av PE-rør er i full gang. Foto: Hallingplast

Nevenyttig og kreativ familie: Trygve Tragethon (Kåres bror) og hans sønn på en kjøpt og en hjemmelaget snøskuter fra brødrenes verksted. Foto: Pål Th. Teigen

Det nærmer seg slutten av 2018, og Steinar Tragethon ser tilbake på enda et innholdsrikt år som daglig leder i Hallingplast. Eplet falt ikke langt fra stammen. I likhet med sin far har Steinar bidratt med et bredt spekter av bærekraftige ideer inn i familiebedriften. Mye har endret seg på 50 år, men fokuset har hele tiden vært å ta i bruk de mulighetene som materialet kan gi. Det handler om å ikke bare levere standardløsninger, men tenke ut fra behov og alltid være to skritt foran. Med andre ord: innovasjon. I dag leverer Hallingplast rør til blant annet offentlig infrastruktur, fiskeoppdrett og oljebransjen. De siste 15 årene har de blant annet vært med som leverandør på en omfattende rehabilitering av gassystemet i Stockholm. Rørene fra Hallingplast kan dras rett inn i bakken, og med en slik løsning unngås omfattende graving i tettbebygde strøk. Igjen – løsning etter behov. Med hele verden som kunde, er det med et lunt smil Steinar kaster et tilbakeblikk på første eksporten de hadde i Hallingplast, nemlig slalåmstaur til Sverige i 1980.

Neste år er det 50 år siden to handlekraftige karer satte kursen mot det som har blitt et industrieventyr i Hallingdal. Hallingplast har i dag 60 ansatte og i 2017 hadde bedriften en omsetning på 450 millioner kroner. Spesielt stolt er de av å ha kunder og ansatte som har stått løpet ut i over 30 år!

SKREVET PÅ OPPDRAG FOR