Gjensidig Respekt

Søndag 20. november 2016 sitter Håvard Tveito og spiser søndagsfrokost med familien. Det er fridag og en rolig start på dagen. Mobilen er satt på lydløs og han merker ikke at noen desperat prøver å få tak i ham. Den blinker i ett sett, men til ingen nytte. Etter noen få minutter kommer faren hans ramlende inn døra. Andpusten og med et fortvilende blikk forteller han at livsverket deres står i brann. Far og sønn hiver seg avgårde mot industriområdet ved Torpo vest.

SPONSET INNHOLD

Tekst: Kreator | Håkon Myro

I dag er det lite som vitner om at Hallingdal Betong ble rammet av en storbrann. Torpobedriften ligger tett inntil både vei og skog. I området bak kontorlokalene dukker det stadig opp både elg, rådyr og harer. Mens Tveito forteller om morgenen da arbeidshverdagen ble snudd på hodet, spretter et tilfreds ekorn fram og tilbake der ute.

– Da jeg kom fram var det kraftig røyk og flammer inne i bygget, men det så ut som at brannvesenet hadde grei kontroll. De hadde prøvd å gå inn med røykdykkere, men da det plutselig smalt trakk de seg ut igjen. Jeg fortalte dem at det sannsynligvis var en liten propanflaske. I fare for større eksplosjoner tok de likevel ingen sjanser. Dette gjorde at brannvesenet aldri kom seg inn til kjernen av brannen. Det var ikke annet å gjøre enn å stå og se på.

Kronglete bygg

Håvard Tveito, deleier og daglig leder, er en sindig mann og bruker ikke store ord når han beskriver novemberdagen for to år siden. Han forteller at bygget fra 70-tallet var påbygd mange ganger og et kronglete bygg å slukke. Dessuten kledd i metall, slik at mye av vannet bare fungerte som lett nedkjøling, mens brannen herjet på innsiden. Tross Tveitos rolige vesen gjorde de massive ødeleggelsene inntrykk.

– Man kjenner seg utrolig maktesløs av å stå og se så store verdier gå opp i røyk, sier Håvard og nikker. Brannvesenet stilte med mannskap fra både Ål, Gol, Hol og Nesbyen. Sent søndagskveld var brannen slukket. 300 kvadratmeter bygningsmasse var ødelagt, med kontor, lager, store produksjonsmaskiner og råvarer.

Hallingdal Betong leverer mye polybetong, en betongtype som blant annet inneholder isoporkuler. Brannvesenet forsøkte i det lengste å holde flammene unna det store lageret med 350 kubikkmeter isopor, men måtte til slutt gi tapt.

– Det var skremmende å se hvor ødeleggende flammene var når de først fikk tak. Svart røyk velta ut og la seg over store deler av Torpo. Og der ble den liggende en god stund, sier Håvard.

Etter brannen gjorde Hallingdal Betong seg klare til en uke med taksering og opprydding. Ingen av dem visste da at en godt skjult ulmebrann lå og godgjorde seg i bygget som fortsatt stod. Etter et par dager tok det fyr igjen og nok en morgen møtte Håvard brannvesenet på jobb. Denne gangen tok det ikke lang tid å få kontroll på flammene.

Et samla Hallingdal

I 1993 samla Sigurd Tveito Hallingdal til ett betongrike. Hemsedal Maskinlag, Nesbyen Pukk og Betong AS og Geilo Betongtransport AS er alle deleiere i Hallingdal Betong. Da anlegget på Torpo tok fyr, kom dette godt med.

– Det var kaos i hodet en periode der, med arbeidsdager på 12–13 timer. Men vi hadde jo både flere blandestasjoner å spille på. Disse har normalt bare åpent i sommerhalvåret. Fordi de ennå ikke hadde stengt for sesongen, hadde de kapasitet til å bidra med produksjonen.

Samtidig med all oppsummering av skader og tap, begynte Håvard å prosjektere et nytt bygg. Målet var å bli fullt operative etter seks måneder.

– I mellomtiden måtte vi sørge for daglig drift. Med god hjelp fra eierne greide vi faktisk å holde hjulene i gang. De første ukene dro vi dessuten over til Valdres etter varm betong. Broa over den nye rundkjøringen på Gol bygde vi på den tida der.

Håvard tok over roret i bedriften i 2012, men hadde allerede jobbet som prosjektleder siden 2005 og var godt kjent med selskapet.
– Det gir jo en ekstra motivasjon å sitte på eiersida, for du er med på å bygge opp noe på en helt annen måte. Ekstra fint når det går bra med bedriften men selvfølgelig veldig krevende når det ikke går bra.

Lokalforståelse

Totalt gikk 13–14 millioner kroner opp i røyk denne novemberdagen. Hva gjør man som eier og daglig leder da?

– Det er veldig fint å se at forsikringsutgiftene man har betalt år etter år, faktisk har noe å si. Håkon var jo på plass på branntomta nesten før jeg kom meg dit selv! Det var broren hans som oppdaget brannen og som kontaktet brannvesenet.

Håvard smiler skeivt og kaster et blikk ut av vinduet. I Hallingdal tar det ikke lang tid før man er på fornavn med samarbeidspartnere. Med god kjennskap til dalen og bedriftene hadde daglig leder i Gjensidige Hallingdal, Håkon Myro, god forståelse for at Hallingdal Betong trengte å holde den daglige drifta i gang mens oppryddingen pågikk.

– Det er en stor fordel med et lokalt forsikringsselskap som ikke bare kjenner til bygda men også de faktiske involverte. Vanligvis fyller man ut et skjema som sendes elektronisk og så tar det jo lang tid med saksgang. Gjensidige har vært enestående i denne prosessen. De møtte oss med forståelse og raushet og vi har hatt et veldig fint samarbeid. Jeg opplevde en gjensidig tillit i prosessen som jeg setter stor pris på, sier Håvard.

Daglig leder i Gjensidige Hallingdal, Håkon Myro, husker godt brannen på Torpo.

– Hallingdal Betong var veldig løsningsorienterte. De spilte på lag fra første stund og så muligheter for hvordan daglig drift kunne fortsette på kort sikt. Vi hadde jo begge parter et mål om at drifta skulle holdes i gang.

Nybygg

23. mai 2017 var produksjonen i gang i det nye bygget. Seks måneder etter den ødeleggende brannen hadde de ikke bare fått på plass produksjonsmaskiner og råvarer, men også et nytt og mer praktisk bygg. Takket være rask taksering og god flyt i prosessen, kunne Tveito prosjektere og planlegge parallelt med Gjensidiges arbeid.

Det er fortsatt tidlig morgen, men Tveito har vært på jobb i mange timer. Store blandebiler ruller inn på området fra både øst og vest. Drifta går som aldri før, og nybygget med de tre store tankene gjør nytten. Før jeg går lurer jeg på hvordan han og faren hans reagerte på brannen. Da ler han litt før han forklarer.

– Vi prater ikke så mye om slikt. Det var ikke fare for liv, heldigvis, og da handler det bare om å komme seg på beina igjen. Bygge nytt og fortsette det gode arbeidet. Daglig leder i Hallingdal Betong dveler ikke lenge ved store utfordringer.

– Når ulykka først var ute hadde vi gode samarbeidspartnere til å bidra. Alt i alt endte det godt!

«Det er en stor fordel med et lokalt forsikringsselskap

som ikke bare kjenner til bygda men også de faktiske involverte.»

Håvard Tveito

SKREVET PÅ OPPDRAG FOR