The Gaming Room: Her regjerer Tobias arenaen og spiller mange daglige fotballkamper – gjerne med resten av familien som tilskuere. Fra venstre: Sandra, Monica, Egil og Pernille.

Bruse hos familien Vedvik Markussen

SPONSET INNHOLD

Tekst og foto: Knut Erik Jetlund

– Når Pernille, Sandra og Tobias kom hjem fra skolen, kunne jeg like godt gå og lage middag, for da var det ikke lenger plass til meg på nettet, smiler familiefar Egil når han forteller hvordan det var før i tida – den gangen de ikke hadde fiberforbindelse til omverden.

Og før i tida, ja, det var før 4. juli 2017. Den dagen ble familien tilkoblet, som den første på boligfeltet Petterbråten i Gol, og fikk internettfart på 300 megabit per sekund både inn og ut av huset.

Plass til alt og alle

– Nå må til og mePlass til alt og alld jeg lære å ikke se på lineær TV. Bortsett fra Dagsrevyen da; det er ikke helt det samme å se nyheter når de ruller og går hele dagen, mener Egil Eide Markussen. Han arbeider på Novema i Flå og har enkelte dager på hjemmekontoret.

Pernille (17), Sandra (16) slapper helst av med film eller serier. Tobias (9) er mest glad i spill – helst online. I snitt bruker de et par timer i døgnet på mobiltelefon, pc, mac, nettbrett og TV. Ikke mer, for skolearbeidet har førsteprioritet. Nå ja, Jonas bruker kanskje litt mer; han har mindre lekser og dermed bedre tid til data, men også håndball, fotball og annen idrett. Niåringen påstår han har tid til det meste.

Med 300 mbit/s har familien dimensjonert såpass at det alltid er plass til alt og alle på et stabilt nett med kapasitet til å vokse i, om de vil. Så nå må ikke Egil lenger avbryte kontorarbeidet før han er ferdig når den yngre garden kommer hjem. Om kona Monica Vedvik fortsatt får ferdig middag når hun kommer hjem fra jobb, sier han ingen ting …

Hei framtid!

Teknologiselskapet Bruse leverer TV-, bredbånd- og smarthusløsninger som skal ta Hallingdal inn i framtida, tuftet på et levende engasjement for naturen, miljøet og menneskene som bor her. Derfor skal løsningene alltid være bærekraftige, framtidsrettet og berike liv. Eller som de sier i Bruse: – Hei framtid!

Hallingdal Kraftnett (HKN), Hemsedal Energi og Ustekveikja Energi har til sammen over 100 års erfaring med å levere ren energi til hus, bedrifter og hytter. I 2016 forente de kreftene, kjøpte opp Hallingdal Breiband og startet Bruse i januar 2017. Nærmere 200 millioner kroner er investert i bygging av milevis med fiberkabel.

Overgikk målsettingen

Ambisjonen for det første driftsåret var 1000 nye kunder. Det ble 1284! Medregnet dem som fulgte med i oppkjøpet, passerer de snart 3000.

– Sammen med våre samarbeidspartnere overgikk vi målsettingen selv om selskapet var nytt og organiseringen var ny, forteller daglig leder Svein Løstegård Solhjell. Han begynte i jobben sommeren 2017 og betegner startetappen som bratt og spennende – og utfordrende.

– Med slik respons har vi ikke greid å tilkoble alle nye kunder som opprinnelig avtalt. De to entreprenørene vi bruker, og som har totalansvaret for utbyggingen, har brukt lengre tid enn de regnet med. Nå jobber et stort apparat på spreng for å få koblet opp alle ventende abonnenter. Det er Bruse som har ansvaret overfor kundene, og vi jobber hardt for å forbedre kommunikasjonen ut til kundene. Solhjell medgir at ambisjonen for 2017 var høg, og når tilstrømmingen ble enda større, var ikke etterslepet til å unngå.

– Men, fortsetter han, – da må det understrekes at når vi kommer ajour, har både tettbebyggelser og elleve områder med spredt bebyggelse og lange avstander fått fibertilknytning.

Hallingdals eiendom

Eierne våre ønsker å legge til rette for at det skal være attraktivt å drive næringsvirksomhet og å bo i Hallingdal. Da er det viktig med godt utbygd fiber-infrastruktur. Det vi driver med, er altså grunnleggende forankret i lokalsamfunnet, sier Solhjell.

Altibox en suksess

Realiteten er at lineær TV blir mindre og mindre viktig for stadig flere, men dette betyr ikke at folk ser mindre og mindre på TV. Underholdning og faktaprogram med godt innhold er minst like interessant og populært som før. Forskjellen er at vi heller ser programmene når vi selv bestemmer – ikke når de tilfeldigvis sendes på TV.

Bruse tilbyr gjennom partnerskap med Altibox en moderne TV-løsning der du kan se TV, serier og filmer når du selv ønsker. Du får streamingtjenester – blant annet HBO Nordic. Nye Altibox TV ble lansert høsten 2017 og har blitt en formidabel suksess fordi de har laget en løsning som smelter lineær TV sammen med streaming.

Smarthus

I april lanserer Bruse en løsning for «smarthus», en hjemmeteknologi for deg som er mer opptatt av hjemmet enn teknologien, og som betyr at du får enda større nytte av å ha fiber og god tilgang til internett.
Lys som skrur seg på automatisk, varmeovner som justerer seg ned om natten og smarte sensorer som trygger familien. Mens kraftprisene øker, kan du likevel redusere dine egne kostnader. Med denne løsningen er det enklere enn noen gang å gjøre hjemmet ditt smart. Du setter det enkelt opp selv, kan legge til så mange smarte enheter du vil – og styre alt i én app.

Dette gir også mulighet for såkalt velferdsteknologi, som skaper en tryggere og enklere hverdag for både brukere, pårørende og omsorgspersonell.

Gir bra Wifi-dekning

Denne må du nok ha, sier Vidar Flesvik og forklarer opplegget for Egil Eide Markussen. Vidar har montert opplegg med Altibox hos familien, som nå skal utvide til fullkomne mottaksforhold på garasjeloftet. Med Altibox Wifi Pluss forsterkes signalet slik at hele familien kan bruke nettet så mye de vil i alle etasjer – samtidig.

– Databruken kommer til å øke med uforminsket fart på grunn av stadig ny anvendelse i tillegg til alt som allerede foregår på nett – snapchat, oversending av videoer, bilder med stadig høgere oppløsning, facetime, smarthouse og alt mulig …., you name it! sier Vidar.

Han og mange andre montører som jobber for Bruse, farter uavlatelig rundt omkring i dalen og monterer i bedrifter, hus og hytter.

SKREVET PÅ OPPDRAG FOR