Mer tid ute

Da jeg var liten, var det én ting vi gjorde i feriene: å dra til fjells. Bilen ble pakket og pappa ropte «Nå må vi dra!» Mamma satte seg i bilen før hun løp inn i huset igjen, fordi hun glemte veska, for så å komme ut igjen, sette seg og si: ”skrudde du av kaffetrakteren?” og løpte inn igjen.

SPONSET INNHOLD

Tekst: Familien Østgård, Friluftentusiaster
Foto: Anki Grøthe

Men når kaoset hadde lagt seg, ble det god stemning. Lukten av kaffe fra termosen og ferske boller bredde seg i hele bilen.
Veien opp var alltid full av forventning. Kom vi til å se reinsdyr denne gangen også? Og reven som bodde på verandaen vår forrige gang, var den der fortsatt?

Jeg var kanskje ikke den som var mest opptatt av tur da jeg var liten. Fokuset var alltid på hva vi skulle spise i løpet av turen. Og det var alt mulig. Vi lagde smørbrød som vi pakket i folie, og la på bålet. Osten smeltet og ble til sprøstekt ostechips på innsiden av folien, der det hadde prøvd å «stikke av fra brødet». Noen ganger lagde vi pinnebrød, andre ganger ble det suppe på stormkjøkkenet. Ikke alltid suppe med vilje da, som den gangen mamma skulle lage risgrøt under en kanotur på Vannin, og bomma litt på væskemengden. Desiliter ble i stedet til liter. Risengrynssuppe er ikke å anbefale.

Hytta i Hemsedal har alltid vært et herlig sted. Den krispy fjelluften når man kommer ut av bilen, og de stjerneklare nettene. Uansett hvilken årstid man kommer opp på, er det én million ting å finne på. Hvis man ikke vil gjøre noe som helst er det bare å sette seg oppi lia, se utover fjell og daler og få tid til å tenke. For hvor ofte har man det i hverdagen? Eller det å faktisk ha god tid til å snakke sammen med familien, sine kjære om noe annet enn logistikk for å få hverdagen til å gå opp? Så sitter man der og skravler, til det er på tide med et nytt måltid.

For på hytta deles dagen mest opp i måltider. Deilig lang frokost med egg, jus, nystekte rundstykker og kaffe. Og så forberede en pannekakerøre som man kan ha med seg på tur, med litt syltetøy. Gå ut i skogen, eller opp på fjellet. Bygge seg en liten plass, sitte ned, tenne et bål og bare la tiden gå. Det er det som er livet på fjellet!

På bålet

Lapper 35 stk:  Ingredienser:  4 egg, 2 dl sukker,  1 l kulturmelk,  1 l hvetemel, 2 ts natron, knivspiss salt, 1 dl kaldt vann, 4 ss smør. Slik gjør du:Visp egg og sukker lett sammen. Rør inn kulturmelk og hvetemel vekselsvis. Tilsett så natron, salt og vann. Smelt smør, avkjøl og rør inn. La røra hvile i minst 15 minutter. Serveres med egenplukkede bær og melis, eller syltetøy. Ha litt smør på stekehella, sørg for jevn varme.

Fem fine perler for familien på tur i Hallingdal: Hemsedal

Fekjan – Trøim , Bulidalen / Golsfjellet: Ørterhøvda / Ål: Nysetknippen / Geilo: Budalen

SKREVET PÅ OPPDRAG FOR


Kanskje du også liker disse?