svensken som valgte hallingdal. og motsatt

David Underland kom flyttende fra Värmlands skoger til Hallingdal. Her slo han røtter i bratte fjellsider, startet eget firma og satt i gang med familielivet.

SPONSET INNHOLD

Tekst: Nina Aamot/Kreator
Foto: Anki Grøthe

Hemsedal. Det nette landskapet med fjell for alt og folk som gjerne bruker mer tid ute enn inne. Som David. Han ønsker ikke å ha noe skille mellom jobb og fritid, og opererer med flytende overganger i hverdagen. Ser han et vindu for å ta lunsjen i det fri eller få en natt under åpen himmel, smetter han ut og inn i naturen. «Friluftslivet er hverdagen min; både i jobben og ikke minst sammen med familien. Det handler egentlig om trening. Man må trosse litt vær og vind, øve seg på kalde tær og bli glad i kontrastene naturen gir.» David er utdannet sosionom og med firmaet sitt TURUTE tar han med seg unge mennesker som trenger en pause, ut på tur. «Det blir rom for nye tanker i naturen, gjerne saktere tanker og ikke minst en opplevelse av å være her og nå. I nuet.»

Man får en umiddelbar følelse av at det rører seg mye spennende under overflaten på David Underland. En leken stil kombinert med en snerten replikk, skaper god stemning når hverdagsrefleksjonene kommer på rekke og rad i lys av bålet. David har laget langtidsstekt lammelår for anledningen, eller Får på Kål på Bål som han kaller denne varianten. Med grønn anorakk og tett skjeggvekst ser han virkelig ut som friluftlivets egen sønn. Men David er heller ikke fremmed for å kle seg opp i findressen hvis anledningen byr seg. Som i fjor, da han ble invitert av fylkesmannen til å være med på Slottes sommerlunsj. I likhet med Hans Majestet Kong Harald, er også David en lidenskapelig fisker. I finstasen dukket han opp på Slottsplassen 1, og under armen hadde han en hjemmelaget hov som gave til hans rojale fiskefrende. Nå går han naturligvis under tittelen kongelig hovleverandør.

Noen lager mat, andre kokkelerer. David hører til den sistnevnte typen. I hans kjøkken er det store kjeler, grove råvarer og ingenting slår gryta som putrer seg gjennom mørke nattetimer. Storkok kaller han det. I et krysningspunkt mellom svenske og norske mattradisjoner oppstår det ofte gourmet med David. Det er han kjent for. Og råvarene får han fra den lokale bonden, jegeren, samt sin egen lidenskap for fiske og soppsanking. Det blir spekemat, kaldrøkt ørret og alle mulige utgaver av elg. På kvelden binder han fluer, mekker egen hov eller rigger opp hydraulikkpressa i stua for å lage et nytt eksemplar av snøsurfbrettet Lokktus. Kort oppsummert en altmuligmann.

Selv om David har valgt et liv som befinner seg mer ute enn inne, har han stor respekt for at det finnes flere løsninger. –«Det viktigste er at den enkelte er fornøyd med sin egen tilværelse. Det handler selvsagt om noen bevisste valg, og litt om arv og miljø.» David vokste opp i skogen rundt Arvika i Värmland før han flyttet til fjells. Kontrasten fikk han gjennom å jakte betong i ulike europeiske byer på skateboard, men det ble med snowboard han virkelig viste frem sine sprell. Samtidig som hans eldste datter My kom til verden og oppstarten av TURUTE i 2007, ble han tatt ut til å kjøre Freeride World Tour i Europa. Med andre ord en liten utfordring på logistikkfronten, men med en sporty dame (les Camilla Underland) på laget, ble det pappaperm i Engelberg.

Et lammelår gjør seg ikke selv. Når vi ankommer Hemsedal har David allerede «preppa» lunsjen over et halvt døgn. På fyrfatet ligger resultatet godt pakket inn i aluminiumsfolie, smørdampet grønnkål henger over varmen og honningbraserte grønnsaker godgjør seg i woken. Det er blå himmel, hvit vinter og lukta av bål sprer seg inne i Grøndalen. –«Roen jeg får av å være på tur, er den samme jeg opplever når jeg står bratt på brett. Jeg tenker verken bakover eller fremover, men er tilstede her og nå.» Og det er akkurat det vi andre kjenner på rundt bålet. Tilstedeværelse. Ja, og forventningene til Davids selverfarte kokkekunnskaper. (Det smakte fortreffelig!)

Espegard er stolt av å ha David Underland som en av våre ambassadører. Bli med han og andre friluftsentusiaster ut på tur på espegard.no. mer tid ute.

David Underland / Alder: 36 Yrke: Sosialpedagog og turkamerat / Bedrift: TURUTE as / Bosted: Hemsedal / Familie: Kone og 2 døtre / Hobby: Fiske og snøbrett/  God på: Hverdagseventyr

SKREVET PÅ OPPDRAG FOR


Kanskje du også liker disse?