Høstfjellet lever(er)

SPONSET INNHOLD

Tekst: Anne Sem-Jacobsen
Foto: Nils Erik Bjørkholt, Paul Arthur Lockhart, Emilie Holda

Skal du bevege deg igjennom Geilo sentrum i løpet av høstferieukene, så pass på å vær sulten. Innen du er i enden av gågata, har du nemlig smakt deg mett.

Sommermånedene er fine på fjellet. Der noen nyter at snøen er borte, og endelig kan gå på bare stier, klamrer andre seg til den siste lille flekken på vidda med ski på beina i shorts. Lista over hva du kan finne på er lang, og arrangementkalenderen strekker seg langt utover høsten.

– Sommeren på Geilo er ikke så lang. Fra den siste snøen smelter, til høstfargene brer seg utover fjellsidene, er bare et par måneder.

Det er turistsjef Pål Medhus fra Visit Geilo som snakker. Han forteller om en lang og vakker høst som han synes flere burde oppleve.

– Det er synd at årets fineste periode er den minst utnyttede, forteller han.

For det er plass til mange flere mennesker på Geilo i høstferien, og det skjer mye for både store og små.

– På høsten er det størst utvalg av aktiviteter her oppe, og i tillegg har vi  mange flotte arrangementer.

Siden Geilo ligger midt i mellom øst og vest, får de besøk fra begge kanter når det er tid for høstferie. Så det er naturlig at det er mye som skjer akkurat i disse to ukene.

1758

Norsk Matglede

I 2004 var Geilo en av pioneerene i Norge, når det kommer til å lage matfestival. Nå er de inne i sitt 12. år og flere av utstillerne, har vært med fra dag én.

– Vi har et fokus på småskala produsenter, og det er det mange av i området her!, forteller turistsjefen og ramser opp en rekke produsenter. Det er tydelig at han har full oversikt på hva bygda har å by på.

– Dette er en arena med stort spenn, som har alt fra kokkekamp og kurs, til  matarrangementer for barn og matauksjon.

Matauksjonen er en auksjon der det lokale næringslivet sponser med produkter og råvarer, som man kan by på. Og inntektene går tilbake til selve arrangementet.

– Her kan du blant annet finne ovner, kjeler, bøker og råvarer, og det er mange som gjør et skikkelig kupp!

Under denne festivalen fylles gatene med produsenter, og smaksprøver på alle kanter.

– Her kan du komme og smake deg igjennom samtlige produsenter, men vi har også et fokus på å gjøre, ikke bare smake, sier Medhus.

Med matkurs for både barn og voksne, kan hele familien bli inspirert. Og kursene trenger man ikke å melde seg på.

– Nei her er det kom som du er, og delta på alt!

1759Stetten

I løpet av høstferieukene, finner du også arrangementet ”Stetten”. Her har du muligheten til å lære deg mer om vin.

– Det er et arrangement som tar utgangspunkt i livsnytere, som har interesse for vin og mat, og vil oppleve fjellet samtidig, forteller Medhus.

Geilo er et sted for turisme, med servering som en av  hovednæringene(stemmer dette? ). Da er det bare naturlig at stedet har tiltrukket seg det ypperste Nord-Europa har å by på, når det kommer til vin.

– Sommelierene som jobber her har mye kompetanse, og så har vi en fantastisk vinkjeller som ligger i Restaurant Hallingstuene, forteller Medhus og legger til at denne vinbaren er helt spesiell. Restaurant Hallingstuene har hvert år siden 2007 mottatt en av de gjeveste prisene i verden, Wine Spectators Best award of excellence, for sin vinliste.  Men det er ikke bare her det skjer.

– Det blir arrangementer rundt mat og vin rundt omkring i hele Geilo.

Og det at det er lagt til denne årstiden, er ikke tilfeldig.

– Det ligger på høsten fordi vi skal oppleve naturens grøde i utlandet, sammen med naturen på dens vakreste her oppe. Vi vil at folk skal oppleve begge deler!

Høstmarked

I år igjen er det duket for høstmarked i Hol. Det hele foregår i den lille bygda, som VG omtalte i 2015 som ”Ostebygda”. Og det som er spesielt i år, er at det nye ysteriet endelig skal åpnes!

– På fredagen åpnes Hol Ysteri med brask og bram!, forteller en entusiastisk Medhus. Her vil du kunne få tak i hvit geitost fra Prestholdt, og i tillegg til et lite gårdsutsalg, vil de også kunne friste med sitt helt egne sjokolademakeri.

– Markedet ble arrangert for første gang i fjor, og har kun produsenter fra Hol Kommune.

Men utvalget er ikke dårlig av den grunn. I tillegg til ost fra tre ulike produsenter, vil du kunne få tak i kjøtt fra Eira fisk og villt, og andelshagen selger av sin produksjon.

– Her blir skoleunger engasjert i et matprosjekt, som i fjor da de laget en stor gryte med ingredienser fra andelshagen.

Hele markedet har et stort fokus på lokalproduksjon, men i år blir naturligvis det nye ysteriet, midtpunktet.

 

 

SKREVET PÅ OPPDRAG FOR


2188